Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef) - ΝΕΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ



Γενικά
Σπουδές
ΕΟΠΠΕΠ
Άδεια
Παροχές


Επαγγελματικό περίγραμμα ειδικότητας

O απόφοιτος των της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» των ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, μπορεί να αναλάβει υπεύθυνα την οργάνωση και τη λειτουργία μιας επαγγελματικής κουζίνας, ανεξαρτήτως μεγέθους και τύπου. Γνωρίζοντας την μαγειρική, στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζεται στην κουζίνα της επισιτιστικής ή ξενοδοχειακής μονάδας, επιμελείται και οργανώνει τη λειτουργία της, προετοιμάζει, παρασκευάζει και παραθέτει τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Τομείς απασχόλησης

O απόφοιτος των της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» των ΙΕΚ, με τις εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες που έχει αποκτήσει κατά την εκπαίδευσή του, δύναται να εργάζεται σε Ξενοδοχειακές και Επισιτιστικές Επιχειρήσεις, οποιασδήποτε μορφής και δομής, τόσο στον Ιδιωτικό όσο και στο Δημόσιο τομέα, σε θέσεις εργασίας σχετικές με το αντικείμενο σπουδών του.

Ωρολόγιο πρόγραμμα

Α/Α ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ ΕΞΑΜΗΝΟ Α ΕΞΑΜΗΝΟ Β ΕΞΑΜΗΝΟ Γ ΕΞΑΜΗΝΟ Δ
ΘΕΣΘΕΣΘ ΕΣΘΕΣ
1ΓΑΛΛΙΚΑ Ι 22
2ΤΕΧΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ Ι 437
3ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ Ι 123
4ΥΓΙΕΙΝΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ 22
5ΤΡΟΦΟΓΝΩΣΙΑ 22
6ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Α΄ 44
7ΓΑΛΛΙΚΑ ΙΙ 22
8ΤΕΧΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΙΙ 437
9ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΙΙ 123
10ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ 22
11FOOD & BEVERAGE MANAGEMENT I (ΕΛΕΓΧΟΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ) 22
12ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Β΄ 44
13ΑΓΓΛΙΚΑ Ι 22
14ΤΕΧΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΙΙΙ 246
15FOOD & BEVERAGE MANAGEMENT II (ΚΟΣΤΟΛΟΓΗΣΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ) 22
16ΣΥΝΘΕΣΗ ΜΕΝΟΥ 22
17ΟΙΝΟΛΟΓΙΑ 22
18ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ 22
19ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ Γ΄ 44
20ΑΓΓΛΙΚΑ ΙΙ 22
21ΤΕΧΝΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΙV 1910
22ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ 22
23ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ* 66
ΣΥΝΟΛΟ 11920 11920 12820 51520

* Οι ώρες της πρακτικής άσκησης θα διεξάγονται αθροιστικά ύστερα από την έβδομη εβδομάδα του τέταρτου (4ου) εξαμήνου, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η ύλη των υπολοίπων μαθημάτων του εξαμήνου.




Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων: Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.)
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ: Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης - Αρχιμάγειρας (Chef)
ΕΠΑΓΓΕΛΜ. ΑΔΕΙΑ: ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΑΔΕΙΑ
ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ: ΔΙΠΛΩΜΑ
ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ: ΟΧΙ

Οι απόφοιτοι της ειδικότητας λαμβάνουν Βεβαίωση Επαγγελματικής Κατάρτισης και αποκτούν το δικαίωμα να πάρουν μέρος στις εξετάσεις πιστοποίησης για την απόκτηση Διπλώματος Επαγγελματικής Κατάρτισης επιπέδου 5. Το Δίπλωμα είναι αναγνωρισμένο στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση(Π.Δ. 231/29-7-98, με το οποίο ενσωματώθηκε στο ελληνικό δίκαιο η οδηγία 92/51/ΕΟΚ).

Το Δημόσιο Ι.Ε.Κ. Ρεθύμνου ακόμα προσφέρει…

• Δωρεάν φοίτηση
• Μαθητεία σε πραγματικούς χώρους εργασίας
• Εκπαιδευτικές επισκέψεις σε φορείς, επιχειρήσεις κ.λπ.
• Ετήσιες Ημερίδες σταδιοδρομίας
• Σεμινάρια Στμβουλευτικής
• Εκπτωτικό πάσο για αστικά και υπεραστικά λεωφορεία (και τρένα για όσους είναι κάτω των 22)
• Αναβολή στράτευσης
• Παράταση άδειας παραμονής αλλοδαπών
• Φορολογικές ελαφρύνσεις
• Παράταση τριτεκνίας
• Δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ
• Δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις ACTA
• Δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις για λήψη άδειας άσκησης επαγγέλματος
• Αναγνώριση μαθημάτων σε κράτη του εξωτερικού
• Κατοχύρωση μαθημάτων για συναφή ειδικότητα
• Συμμετοχή σε προγράμματα Erasmus
• Συμμετοχή σε μεταπτυχιακές σπουδές επαγγελματικής αναγνώρισης (ΕΣΥΔ)
• Συμμετοχή σε κατατακτήριες εξετάσεις για φοίτηση σε αντίστοιχη ειδικόητα στα ΑΕΙ
• Επιδοτούμενη πρακτική άσκηση
• Στεγαστικό επίδομα