Γαστρονομικός Διαγωνισμός Κρήτης «Brioche με άρωμα Κρήτης»



Χανιά, 8 Νοεμβρίου 2024

Αξιότιμη κυρία Διευθύντρια/Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,
Με την παρούσα επιστολή, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων,
για 4η συνεχόμενη χρόνια διοργανώνει τον Γαστρονομικό Διαγωνισμό Κρήτης «Brioche με άρωμα
Κρήτης», ένα πάντρεμα δυο πολιτισμών της Γαλλικής γαστρονομίας και της Κρητικής Διατροφής.
Ο διαγωνισμός έχει παιδαγωγικό χαρακτήρα και απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και
τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης - Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης.
Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς και δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα
μητρώα της εκάστοτε σχολής, με μια «αλμυρή» δημιουργία από τους σπουδαστές μαγειρικής, καθώς
και μια γλυκιά «δημιουργία» από τους σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής. Με βάση την
αυθεντική παραδοσιακή γαλλική συνταγή για Brioche (Μπριός), οι σπουδαστές θα δημιουργήσουν ένα
έδεσμα, γαλλικό κατά βάσιν, που θα αναδύει τα Κρητικά αρώματα και θα αναδεικνύει τον Κρητικό
διατροφικό πολιτισμό, με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης.
Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε 2 φάσεις:
Α. Στα πλαίσια της κάθε σχολής οι σπουδαστές που θα δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας το
δελτίο συμμετοχής που θα σας αποστείλουμε, θα φτιάξουν την συνταγή τους σε συγκεκριμένη ημέρα
και χρονική διάρκεια, που θα οριστεί από τους διοργανωτές. Στη συνέχεια θα κριθούν οι 2 καλύτερες
δημιουργίες της εκάστοτε σχολής, μια γλυκιά και μια αλμυρή, από διακεκριμένους κριτές:
- τον chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Jean Marie Hoffman, ως Πρόεδρο της κριτικής
επιτροπής για την αλμυρή δημιουργία)
- τον chef pâtissier Δημήτρη Χρονόπουλο, Brand Ambassador Valrhona, (υπεύθυνο για την γλυκιά
δημιουργία)
- την Πρόεδρο (η έναν εκπρόσωπο του Δ.Σ.) του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου
- 2 chef της σχολής σας.


Ο πρώτος γύρος θα γίνει από τις 24 έως 28 Φεβρουαρίου20245 Η ημερομηνία επίσκεψης στην Σχολή
σας ορίζεται με την οργανωτική επιτροπή καθώς και ο απαιτούμενος χρόνος που θα χρειαστεί.
Β. Στην δεύτερη φάση, οι 2 νικητές της κάθε σχολής θα διαγωνιστούν φτιάχνοντας την ίδια συνταγή
τους με τους αντίστοιχους νικητές των άλλων σχολών σε χώρο εκτός σχολής, σε συγκεκριμένη μέρα και
χρονική διάρκεια.
Η επιτροπή που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες, μια αλμυρή και μια γλυκιά, της οποίας θα
ηγούνται, αφενός μεν ο σεφ της Γαλλικής Πρεσβείας Jean –Marie Hoffman, αφετέρου δε, ο chef Στέλιος
Παρλιάρος, θα αποτελείται και από άλλους καταξιωμένους σεφ από Ελλάδα και Γαλλία.
Ο διαγωνισμός θα λήξει στα πλαίσια μιας μεγάλης εκδήλωσης, ανοιχτής στο κοινό, στα Χανιά.
Ο τελικός θα πραγματοποιηθεί αρχές Απριλίου 2025.

Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά παρασκευή, θα προσκληθούν να
πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό
την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman.
Σε όλους τους διαγωνιζόμενους θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής.
Η κάθε συμμετοχή στον διαγωνισμό θα έχει 10 ευρώ για τα έξοδα φακέλου.
Ο κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να έχει προετοιμάσει από πριν την συνταγή - παρασκευή του, αλμυρή
η γλυκιά και απλώς να έρθει να την παρουσιάσει.
Τα έξοδα των υλικών τα επωμίζεται η σχολή η ο ίδιος ο σπουδαστής εφόσον έχει επιλέξει κάποια
πράγματα που θα ήθελε να είναι δικά του πχ. όπως πετιμέζι , μούστος , κτλ.
Οι σχολές που θα συμμετέχουν θα οριστούν ως συνεργαζόμενοι φορείς, θα αναγράφονται στην αφίσα
του διαγωνισμού και θα αναφέρονται σε όλα τα δελτία τύπου.
Η όλη διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας και γίνεται σε συνεργασία με την
Περιφέρεια Κρήτης.
Οι σχολές πρέπει να αποστείλουν τις συμμετοχές τους μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου 2025.

Αξιότιμη κυρία Διευθύντρια/Αξιότιμε κύριε Διευθυντή,
Πιστεύομε ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός θα δώσει την ευκαιρία στους σπουδαστές να
έρθουν πιο κοντά στην γαλλική γαστρονομία, να συναντήσουν και άλλους καταξιωμένους σεφ πέρα
των δασκάλων τους, να κινητοποιηθεί η φαντασία και η δημιουργικότητα τους, όπως επίσης και να
δοκιμαστούν σε στίβους εκτός των σχολών και της πρακτικής τους μαθητείας.
Η συμμετοχή των σπουδαστών της σχολής σας, θα ήταν μεγάλη μας τιμή, καθώς στόχος μας είναι η
παρουσία και η ανάδειξη της Κρητικής Διατροφής σε σημαντικό φάρο πολιτισμού και γευσιγνωσίας.
Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για ανταπόκριση σας και παραμένουμε στην διάθεση σας για όποια
διευκρίνιση θελήσετε.

Για το Δ. Σ.
Η Οργανωτική Επιτροπή

Η Πρόεδρος Ο Έφορος Οικονομικών &Δημοσίων Σχέσεων

Στέλλα Κουτσουπάκη Ιωσήφ Πετρώφ